Инсталиране на мивка в кухнята

Нито една кухня не е пълна без кухненска мивка. Печка за готвене и кухненска мивка са онези места, за които домакините прекарват най-много време, нещо, без което е невъзможно да си представим кухня. Често собствениците, желаейки да спестят парите си, предпочитат да правят ремонт със собствени усилия. Разбира се, има определени ремонти, с които може да се справи само специалист. Въпреки това, много процеси са лесни за овладяване за всеки разумен хост. Монтажът на мивка в кухнята не е изключение. Правейки ремонт, мивката в кухнята може да бъде инсталирана без проблеми самостоятелно, просто трябва да знаете някои нюанси на нейната инсталация. След като прочетете тази статия, вие ще се запознаете с всички тънкости и ще можете да завършите инсталацията сами.

към съдържание ↑

Видове кухненски мивки

Към днешна дата има четири основни типа кухненски мивки. Преди да планирате ремонт, трябва да се запознаете с всички съществуващи опции и след това въз основа на идеи за дизайн, възможности на стаята и собствени предпочитания да направите окончателния избор.

Следните видове кухненски мивки са представени на пазара на стоки:

 • Поставен върху мивката. В това изпълнение продуктът се наслагва върху кухненски шкаф, който по дизайн има само странични лица и предна част, под формата на врата. Такава мивка действа като горната част на пиедестала. Най-често от неръждаема стомана.

Важно! Напоследък популярни са моделите, изработени от керамика и гранит. Този дизайн е най-лесният за инсталиране и най-достъпен.

 • Мортеза мивка. В този случай името говори само за себе си. По време на монтажа продуктът се монтира в отвор, предварително изрязан в плота. Мортисните мивки изглеждат по-стилни от горните мивки, те са по-удобни за използване и грижи. Единствената трудност е, че ще е необходимо да се изреже дупка в кухненския плот с електрическа мозайката.

Важно! Тъй като плотът е доста скъп, работата трябва да се извърши с максимална точност и точност. В случай на неправилно изрязан отвор, ще трябва да замените целия плот. По правило такива мивки са изработени от гранит, керамика, неръждаема стомана, полимер, изкуствен камък и други материали.

 • Вградени мивки. Представляват интегрален дизайн на плотове и мивки. Те са доста популярни, когато се използват в съвременния интериор. Такива модели се изработват индивидуално по размер и невероятно скъпи.

Важно! Те могат да бъдат направени от акрил, изкуствен или естествен камък, неръждаема стомана, изпълнен с бетон. Те изглеждат невероятно стилно и модерно.

 • Мивки за маса. В този случай конструкцията е монтирана под плота, съответно - горната повърхност на кухнята има солиден вид, няма докинг страни на плота и мивки.

Важно! Такива мивки могат да бъдат направени от неръждаема стомана, композит на базата на гранит и акрил, керамика и други материали. Те изглеждат изгодни и стилни, пасват на модерен лаконичен интериор и всякакви дизайнерски идеи.

към съдържание ↑

Основни правила за инсталиране на мивка

Какъвто и тип кухненска мивка да изберете, има определени правила и препоръки за нейното инсталиране.Разбира се, си струва да ги слушате, тъй като те отчитат определени технически изисквания - поради спазването им се постига максимална практичност и комфорт.

Ето какво трябва да вземете предвид при инсталирането на мивка в кухнята:

 • не се препоръчва да поставяте мивката в непосредствена близост до печката, тъй като контактът с огън и вода не е допустим;
 • следвайте правилото на работния триъгълник, в този случай се препоръчва да поставите мивката между хладилника и печката, оставяйки работно пространство между тях;
 • не поставяйте мивката близо до хладилника - страничната й стена ще предотврати удобно измиване на големи съдове и правилото на работния триъгълник ще бъде нарушено;
 • препоръчителното свободно пространство на работната повърхност от двете страни на мивката е най-малко 60 сантиметра - в този случай ви е осигурено удобно готвене;
 • ако сте ограничени в свободното пространство, за предпочитане е да инсталирате мивката по-близо до хладилника, отколкото до печката;
 • при правилно планиране на пространството мивката в кухнята разделя цялата работна зона на две части, едната от които се използва за мръсна работа, а втората за сервиране на чинии:
 • поставете мястото за миене на съдове възможно най-близо до комунални услуги и канализация - това ще предотврати чести запушвания и течове;
 • изберете продукта според материала на производство, вземете предвид всички негови характеристики и колко практичен ще бъде той конкретно във вашия случай, като вземете предвид натоварванията на вашето домакинство;
 • не забравяйте за простотата на грижата, защото често скъпите и красиви мивки са предназначени изключително за възхищение и неподходящи за контакт с цветни плодове и зеленчуци, особено за продукти от естествен камък от светли цветове;
 • изберете мивка според дизайна на кухнята, в зависимост от кухненските мебели и материала на работния плот - вземете най-подходящата мивка за миене на съдове.
към съдържание ↑

Монтиране на вградената мивка

Ако сте избрали мивка за вразен, възниква въпросът как да инсталирате мивката в кухнята? Ако знаете как да използвате електрически мозайката, това няма да е за вас абсолютно никакви трудности. Като правило, всички всадени мивки в тяхната конфигурация имат шаблон за изрязване на дупки за продукта. Използвайки го, можете лесно да подготвите повърхността за монтаж.

За самостоятелна инсталация трябва да спазвате следната последователност:

 • Използвайки шаблона, който е в опаковката за мивката, определете точното местоположение на мивката. Трябва да се има предвид, че стените на мивката не трябва да са в контакт със страните на кухненския шкаф и всички видове конструктивни елементи. Начертайте рамки за бъдещи дупки. Преди това е необходимо да фиксирате шаблона върху плота с помощта на лепяща лента - така че границите са по-точни. Ако в комплекта няма шаблон, направете го сами върху картон. За целта прехвърлете размерите на купата върху хартията.

Важно! Експертите препоръчват минимално разстояние от 5 сантиметра от предния ръб на плота и стената, а най-оптималното е 10 сантиметра от ръба на плота и 15 сантиметра от стената. Това гарантира удобно миене на съдове и продукти, лесно можете да почистите зоната зад купата до стената.

 • Направете втората граница вътре първата - тя трябва да отстъпи с 1-1,5 сантиметра. На тази линия ще бъде необходимо да изрежете плота с мозайката.
 • Внимателно и бавно изрежете дупката с мозайката. Най-добре е предварително да залепите мястото за рязане на триона с маскираща лента - това ще предотврати появата на чипове.
 • На следващо място, струва си да почистите мястото на трион, изрязан от прах и шлифоване с шкурка. Третирайте го с уплътнител и оставете да изсъхне - това ще предпази краищата от излишната влага.
 • Предварително инсталирайте мивката, за да сте сигурни, че дупката е изрязана правилно, мивката приляга плътно към плота. Проверяваме удобството за свързване на всички комуникации.
 • След това повдигнете мивката и я фиксирайте върху специална двустранна лента, която се доставя с комплекта. Ако не е, тогава прилагаме силиконов уплътнител върху мястото на уплътняване на страните на мивката към плота. Фиксираме и натискаме продукта за 1 минута. Така се осъществява инсталирането на самата кухненска мивка. Както можете да видите, след като извършите висококачествена подготвителна работа, самият процес на инсталиране е доста прост и бърз.
 • Отстранете излишния уплътнител или лента.
 • Използвайки специалните крепежни елементи, които се доставят с комплекта, издърпайте мивката към работния плот отвътре.

Важно! В този случай е важно да не прекалявате и да не затягате крепежните елементи прекалено много, за да не деформирате купата. Ако такива крепежни елементи не са предвидени в конфигурацията, можете да ги закупите в строителен или специализиран магазин.

 • Сега трябва да свържете маркучите с топла и студена вода от комплекта към водоснабдителната система. Не забравяйте да използвате гумени уплътнения при ставите - това ще удължи живота на системата без течове. С помощта на сифон и тръба свържете купата към канализацията. Ако изходният отвор за канализацията се различава по диаметър от тръбата за източване, която се доставя с комплекта, трябва да закупите специален адаптер във водопроводния отдел на магазина.
 • След приключване на инсталацията проверете цялата система за течове. Използвайте топла и студена вода, проверете как работят канализацията и преливането.

Ако цялата работа е извършена ефективно, можете да се насладите на мивката за миене на съдове и да се гордеете, че сте се справили сами, като по този начин спестявате пари от нейната инсталация.

към съдържание ↑

Монтиране на мивката

Този метод на инсталиране е най-простият, а надземните кухненски мивки са най-достъпните. Най-често собствениците, които правят ремонт в апартамента със собствени усилия, избират този конкретен метод на инсталиране. Не изисква допълнителни умения. Панелът с чашата е просто монтиран на пиедестал без плот и фиксиран по определен начин.

Ако трябва да инсталирате мивка в кухнята отгоре, тогава трябва да се придържате към следните етапи:

 • Закупете и се уверете, че панелът ви с чашата съответства на размерите на кухненския шкаф под него.
 • Нанесете силиконов уплътнител върху горните краища на шкафа и просто поставете купа върху него. Притискайте, докато напълно изсъхне. След това мивката ще бъде здраво фиксирана. Уплътнителят в този случай служи като лепило, което фиксира продукта и в същото време предпазва ставите от влага.

Важно! Ако надземната мивка е монтирана според принципа на плъзгане, тя просто се поставя на пиедестала и се притиска към стената. Панелът с купата е включен в специално подготвени канали в шкафа и по този начин е здраво фиксиран. Но този метод се използва доста рядко.

 • На този етап експертите съветват допълнително да фиксират конструкцията с помощта на специални монтажни клипове. Те са прикрепени отвътре към страните на кухненския шкаф, след инсталирането на мивката крепежните елементи се затягат с винтове за самонарязване. В резултат на това вътрешните страни на мивката се притискат към стените на шкафа.
 • След като инсталирате мивката, свържете всички комуникации и проверете за течове.
към съдържание ↑

Запасни кадри

Както можете да видите, няма нищо сложно в самото инсталиране на кухненски мивки. Ако желаете, можете да направите това сами, като по този начин спестите пари за семейния бюджет. Сега знаете как да сглобите мивка в кухнята, да инсталирате, свържете комуникации. Всеки квалифициран собственик знае колко е приятно да вършите такава работа сами, защото можете да сте спокойни и уверени в качеството на свършената работа.

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зареждането ...

Докладване на грешка

Текст, който трябва да бъде изпратен до нашите редактори:

Детектор на Adblock

гардероб

електроника

измиване